برنامه نویسی یعنی چی

برنامه نویسی چیست؟ برنامه نویسی به زبان ساده دنیای کامپیوتر و تکنولوژی

برنامه نویسی رویه‌ای (Procedure Programming)، یک پارادایم برنامه نویسی است که برنامه‌ها بر‌اساس دنباله‌ای از دستورالعمل‌ها اجرا می‌شوند. بنابراین رویه‌ها مجموعه‌ای از دستورات هستند، که می‌توانند از مکان‌های دیگر در کد فراخوانی شوند. یک رویه می‌تواند آرگومان‌ها را بپذیرد و مقادیر را به فراخواننده برگرداند. افراد می‌توانند متناسب با سلیقه و علایق خود یک زبان برنامه نویسی را انتخاب کنند. مثلا اگر دوست دارید در زمینه وردپرس فعالیت کنید، می‌توانید به سراغ زبان php بروید. برای مثال شما به راحتی می‌توانید با بوت استرپ که یک فریم ورک طراحی سایت است، وب‌سایت خود راکد‌نویسی کنید.

این محصولات می‌توانند شامل نرم‌افزارهای کاربردی، سیستم‌های عامل، وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌های موبایل و سایر سیستم‌ها باشند. یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی سطح بالا جاوا اسکریپت JavaScript است. این زبان برنامه‌نویسی یک توسعه‌دهنده فول استک Full Stack Developer شناخته‌شده است. تا به حال فکر کردید زبان برنامه نویسی چیه و چه کاربردی داره؟ ما با استفاده از یک زبان خاص که برای کامپیوتر قابل فهم باشد، دستورها را به آن منتقل می‌کنیم. این دستورها براساس قواعد و ساختار مشخصی که به آن دستور زبان برنامه‌نویسی می‌گویند، نوشته می‌شوند.

با استفاده از قدرت برنامه نویسی کامپیوتری، می توانید با شناسایی اینکه چگونه شرکت ها می توانند فروش خود را بهبود بخشند، به طور موثر تدارکات خود را مدیریت کنند، و موارد دیگر به سازمان ها کمک کنید. در تعریف برنامه نویسی چیست باید بگیم که یک برنامه کامپیوتری شامل کدهایی است که برای انجام وظایف خاص بر روی کامپیوتر اجرا می شود. به عبارتی برنامه‌نویسی به معنای نوشتن دستورات منطقی به صورت پشت سر هم می‌باشد. در حقیقت هنگامی که فردی برنامه‌نویسی می‌کند دستورات ویژه‌ای را می‌نویسد و کامپیوتر آن‌ها را اجرا می‌کند. این تعریف می‌تواند شامل کامپیوتر‌های امروزی، تلوزیون‌ها، خودروها، موبایل وتبلت‌ها، انواع لوازم خانگی و… باشد. به طور کلی می‌توان گفت، برنامه نویسی به معنای تبدیل کردن دستورالعمل‌های کامپیوتر به فرمی است که یک ماشین می‌تواند آن را متوجه شود.

پایتون قدرتمندترین زبان این حوزه است، زیرا کتابخانه‌هایی که دارد باعث می‌شوند تا فرآیند کدنویسی بسیار راحتتر و سریعتر شود. بازار کار برنامه نویسی در ایران هم به مانند اکثر کشورهای دنیا در وضعیت مناسبی قرار دارد و میزان تقاضا برای استخدام افراد در مشاغل مختلف مرتبط با برنامه نویسی بسیار بالا است. با سر زدن به وب سایت‌های کاریابی مشخص می‌شود که درصد بالایی از آگهی‌های استخدام مربوط به مشاغل مختلف مرتبط با برنامه نویسی است. برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه‌ای باید گام‌های مختلفی را طی کرد. اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که پیش از ورود به دنیای برنامه نویسی باید در نظر گرفت این است که لازم است فرد به برنامه نویسی علاقه داشته باشد. ایده اساسی این است که هر چه سطح یک زبان برنامه نویسی پایین‌تر باشد، کدهای آن زبان شباهت بیش‌تری به زبان ماشین دارند.

در ادامه، به معرفی برخی از مهم‌ترین حوزه‌های برنامه نویسی خواهیم پرداخت. در قسمت‌های قبل در مورد بهترین زبان‌های برنامه‌نویسی مطالبی را عنوان کردیم. توجه داشته باشید کاربردهای برنامه‌نویسی هر نوع زبان برنامه‌نویسی مختص به خود آن است. علاوه بر تحصیل در یک رشته دانشگاهی، می توانید با یادگیری خودآموزی نیز یک برنامه نویس شوید. منابع آموزشی زیادی برای یادگیری برنامه نویسی در دسترس است، از جمله دوره های آنلاین، کتاب ها و منابع آموزشی. وقتی کار خود را به عنوان برنامه نویس شروع می کنید، ممکن است چندین بار مرتکب اشتباه شوید ولی در عوض هر چقدر که بگذره حرفه ای تر می شوید و می توانید در نهایت بعد از تمرکز زیاد از طریق آموزش به دیگران کسب درآمد کنید.

روبی برای توسعه وب، توسعه نرم‌افزار، پردازش متن و تطبیق الگو استفاده می‌شود. جاوا اسکریپت (JavaScript)، یک زبان برنامه نویسی سطح بالا، پویا و تفسیری است. زبان تفسیری زبانی است که عبارت‌های آن یکی پس از دیگری ترجمه و اجرا می‌شوند و در مقابل آن زبان های برنامه نویسی کامپایل وجود دارند که قبل از اجرا تمام عبارت‌های آن به یک باره ترجمه می‌شوند. همانطور که می‌دانید زبان های برنامه نویسی متعددی از مفهوم شی گرایی پشتیبانی می کنند. سی‌شارپ، سی پلاس پلاس، جاوا اسکریپت، پایتون و…در لیست زبان‌های برنامه نویسی شی‌گرا قرار دارند.

این کار باعث میشود تا کاربران کامپیوتر بتوانند به راحتی با رایانه خود کار کنند و اطلاعات خود را در آن ذخیره کنند. اگر صرفاً برای کسب درآمد باشد و علاقه‌ای ندارید برنامه‌نویسی برای شما گزینهٔ مناسبتی نیست. برای شروع برنامه‌نویسی بهتر است از کتاب‌ها و آموزش‌ها و تمرین‌های مناسب استفاده کنید. به عنوان یک سازنده بازی، می توانید از این فرصت پول نقد کنید و با ایجاد بازی های منحصر به فرد و اعتیادآور به بازار بازی ها نفوذ کنید. بازی های ساده موبایلی مانند Flappy Bird نیز پتانسیل درآمدزایی بالایی دارند.

زبان های برنامه نویسی همچنین قابلیت محاسبات علمی و تحلیل داده ها را نیز دارند. توسعه بازی های ویدیویی هم اغلب به زبان های برنامه نویسی مانند #C و ++C متکی است، زیرا عملکرد و قابلیت های لازم را برای ارائه گرافیک ها و شبیه سازی های پیچیده ارائه می کنند. زبان برنامه نویسی سطح پایین، معماری مشابه با سخت افزار کامپیوتر دارد و می تواند کد های دستوری را بسیار کارآمد و سریع اجرا کند. زبان های سطح پایین شامل زبان اسمبلی و زبان ماشین بوده و در مقایسه با زبان های سطح بالا، بسیار پیچیده تر هستند، زیرا برنامه نویسان باید جزئیات مربوط به سخت افزار را در آنها مدیریت کنند. Assembly و زبان ماشین هر دو از زبان‌های برنامه‌نویسی سطح پایین و نزدیک به سخت‌افزار هستند، به همین دلیل برنامه نویسان با این زبان‌ها می‌توانند به طور مستقیم با پردازنده‌ها و حافظه سیستم کار کنند.

ممکن است نام وردپرس که یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا در جهان است را شنیده باشید؛ برنامه نویسی وردپرس نیز بر پایه زبان PHP بنا شده است. این افزایش تقاضا باعث شده است که درآمد برنامه نویسی رشد چشمگیری داشته باشد. علاوه بر این کمبود نیروی متخصص در حوزه برنامه نویسی هم یکی دیگر از عوامل بالارفتن سطح درآمد برنامه نویسی در ایران به حساب می‌آید. بنابراین با ورود به دنیای حرفه‌ای برنامه نویسی، پس از کسب تجربه کافی و افزایش سطح مهارت خود، می‌توان درآمد مناسبی داشت. حال بگذارید بببینیم کاربرد برنامه نویسی چیست و واقعاً به چه کاری می‌آید؟ برنامه نویسی یا همان کدنویسی تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی مُدرن کاربرد دارد.

مرحله بعد، تسلط بر ابزارهای بصری‌سازی داده‌ها مثل Power BI یا Tableau هست که به ارائه نتایج به شکل گرافیکی کمک می‌کنه. همچنین آشنایی با مفاهیم آمار و احتمال و روش‌های تحلیل آماری برای درک بهتر داده‌ها لازمه. وقتی این مهارت‌ها رو کسب کردین، می‌تونین در صنایع مختلف مثل بازاریابی، سلامت، تجارت یا فناوری مشغول به کار بشین و با تحلیل داده‌ها به تصمیم‌گیری‌های هوشمندانه کمک کنین. مسیرتون می‌تونه با نقش‌هایی مثل تحلیل‌گر داده، متخصص BI یا حتی دانشمند داده شروع بشه و با کسب تجربه به سمت پروژه‌های پیشرفته‌تر پیش بره. برنامه نویسی موبایل شامل فرآیند طراحی، توسعه و پیاده سازی اپلیکیشن ها برای دستگاه های موبایل و تبلت میشه.

در اینجا میتونی یاد بگیری چطور یک کسب‌وکار اینترنتی را از صفر راه بندازی و مدیریت کنی. اگر می‌پرسید که چگونه توسعه دهنده وب شویم، اول از همه به شما تبریک می‌‌گویم. پس شخص برنامه‌نویس باید به فرآیند حل مسئله، تحلیل داده‌ها، عیب‌یابی و… مسلط باشد. حفاظت از سیستم‌ها و داده‌های یک اپلیکیشن، وب‌سایت یا سازمان در برابر حملات سایبری برعهده متخصص امنیت سایبری سازمان‌هاست. مردم عاشق بازی در مرورگرها، گوشی های هوشمند، کنسول های بازی یا هر دستگاه دیگری هستند.

سیستم‌های آنالوگ قدیمی امروزه با استفاده از سیستم‌های کامپیوتری بهینه‌سازی شده‌اند. این قابلیت به مهندسان کامپیوتر امکان می‌دهد تا بتوانند سیستمی بهینه‌تر و در عین حال کم هزینه‌تر را بسازند. آدا لاولیس، اولین برنامه‌نویس تاریخ، با نوشتن اولین برنامه کامپیوتری در سال 1842 برای ماشین تحلیلی چارلز بابیج شناخته می‌شود. برای شروع این کار هم میتونین از پروژه های کوچیک استفاده کنین، مثلا ساخت یه وبسایت ساده با HTML و CSS. بعد از اون میتونین پروژه های جذاب و چالش برانگیز رو انجام بدین که شمارو به تحقیق و یادگیری بیشتر ترغیب کنه مثلا ساخت یه اپ نوت برداری با جاوا اسکریپت. همانطور که گفتیم، کار با زبان باینری چندان آسان نبود، به همین علت انسان‌ها برای هر دستور یک معادل کلمه‌ای در نظر گرفتند و از آن به بعد به کمک آن کلمات برنامه‌نویسی می‌کردند، که به آن زبان اسمبلی (Assembly) گفته می‌شد.

از چت ربات‌های هوشمند و دوستانه گرفته تا ماشین‌های خودران، هوش مصنوعی به‌طور اساسی دنیایی را که ما در آن زندگی می‌کنیم متحول می‌کند. به عنوان یک برنامه نویس، می توانید حرفه ی خود را در ایجاد برنامه های کاربردی هوش مصنوعی یا آوردن عنصر هوش مصنوعی در سیستم های فعلی ترکیب کنید. سودآورترین مزیت یادگیری برنامه‌نویسی این است که می‌توانید مقدار زیادی پول به دست آورید. بسته به نقش شما، ساختار حقوق می تواند متفاوت باشد، اما به طور متوسط حقوق متوسط یک توسعه دهنده نرم افزار تا ۹۲۰۰۰ دلار در سال در ایالات متحده است. درخیلی سال‌های پیش تصور می‌شد که برای یادگیری برنامه نویسی نیاز به هوش و استعداد خارقالعاده‌ای می‌باشد.

پایتون نیز می‌تواند در حوزه‌های مختلف مثل تحلیل داده‌ها، یادگیری ماشینی و توسعه وب استفاده شود. برنامه‌های کامپیوتری امکان برقراری تعامل کاربران با نرم‌افزارهای مختلف، محیط‌های نرم‌افزاری مختلف مثل وب‌سایت‌ها و همچنین خود دستگاه‌ها مثل گوشی‌ها و کامپیوترها را فراهم می‌کنند. این حوزه بسیار تخصصی و تا حدودی حساس است و اغلب در آزمایشگاه‌ها و یا کارخانه‌های صنعتی استفاده می‌شود. برای کدنویسی سخت افزار یا ساخت ربات از زبانهای سطح ماشین مانند اسمبلی، وریلاگ و... برای خواندن منابع اصلی و پرسش و پاسخ در انجمن‌های آنلاین برنامه نویسی به پایه قوی انگلیسی و تسلط بر واژگان مربوط به حوزه برنامه نویسی نیاز دارید. در شهرها از برنامه‌های کامپیوتری و کدنویسی برای راهبری و کنترل چراغ‌های راهنمایی استفاده می‌شود.

بیشتر کاربرد این زبان برنامه نویسی بصری برای کودکان است و آنها می توانند با آموزش و یادگیری این زبان برنامه نویسی کارهای جذابی مانند ساخت بازی یا انیمیشن سازی را انجام دهند. حتی کودکان میتوانند با یادگیری زبان اسکرچ در کلاس های رباتیک مشغول به ساخت ربات خود شوند. Scratch توسط MIT در درجه اول برای آموزش و یادگیری نحوه برنامه نویسی اختراع شد. برای پیوند دادن صفحه قابل مشاهده برای کاربر با سروری که هر گونه داده در آن ذخیره می شود، لازم است. به عنوان مثال، برای اینکه هر بار یک عکس را در یک وب سایت با استفاده از HTML آپلود نکنید، می توانید اسکریپتی را اجرا کنید که به طور خودکار یک گالری مشروط واقع در سرور را بارگیری می کند. زبان PHP کار ایجاد یک وب سایت را به قدری ساده می کند که توصیه میشود توسعه دهندگان فرانت اند نیز آن را یاد بگیرند.

شما می توانید دوره آموزش صفر تا صد هر زبان برنامه نویسی که مایل به یادگیری آن هستید را در کدیاد پیدا کنید. آکادمی کدیاد مجموعه ای از جامع ترین دوره های آموزش برنامه نویسی را در کنار ابزارهایی که یک برنامه نویس حرفه ای باید بیاموزد، در اختیار دانشجویان خود قرار داده است. شاید غیرقابل باور بنظر برسد، اما نزدیک به 90% دوره های کدیاد به صورت کاملا رایگان در اختیار شما قرار گرفته و باقی دوره ها نیز با قیمت پایین تری نسبت به کیفیتشان قیمت گذاری شده اند! هدف ما از راه اندازی آکادمی کدیاد، امکان آموزش برنامه نویسی بدون محدودیت مالی یا مکانی برای همگی فارسی زبانان می باشد. برنامه نویسی شی گرا (OOP) یک الگوی برنامه نویسی مبتنی بر مفهوم "اشیاء" است که هم داده ها (attributes) و هم توابع (functions) را شامل می شود. OOP توسعه نرم افزارهای پیچیده را آسان تر می کند و در بسیاری از زبان های برنامه نویسی از جمله #Ruby ،Java ، Python، C و ++C که به کدهای سازماندهی شده و ساختار یافته نیاز دارند به کار می رود.

به زبان ساده، برنامه نویسی یعنی نوشتن دستورات منطقی برای کامپیوترها و ماشین ها. این دستور های منطقی را با استفاده از زبان های برنامه نویسی که توسط کامپیوتر ها قابل فهم هستند، مینویسند. برنامه نویسی به ما این امکان را میدهد که با هر سیستم یا ماشین الکترونیکی ارتباط برقرار کنیم و آنها را برنامه ریزی کنیم. شاید این ماشین یک کامپیوتر رو میزی باشد و شاید هم یک ساعت هوشمند و یا یک بازی کامپیوتری. با یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی می‌توانید یاد بگیرید چگونه از کامپیوتر خود برای پردازش و اجرای کدها استفاده کنید. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی سطح بالا، تفسیری، چندالگویی است که برای توسعه صفحات وب تعاملی استفاده می شود.

مهم‌ترین نکات شامل انتخاب زبان مناسب، درک مفاهیم پایه مانند متغیرها، دستورات شرطی، حلقه‌ها و توابع، و همچنین یادگیری الگوریتم‌ها و ساختارهای داده است. زبان برنامه نویسی JavaScript (جاوا اسکریپت) یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین زبان‌های برنامه نویسی در دنیای وب است. 2) بهترین فریمورک یا زبان برنامه نویسی در توسعه اپلیکیشن های موبایل iOS و Android چیست؟فلاتر مجموعه ای قدرتمند از ابزار ها را دارد که به توسعه دهندگان امکان ایجاد تجربه کاربری تعاملی و همه جانبه ای را می دهد. برای یادگیری این فریمورک می توانید در دوره آموزش فلاتر آکادمی کدیاد ثبت نام کنید که بطور جامع و پروژه محور تدریس شده است. PHP نیز یک زبان برنامه نویسی سمت سرور و منبع باز با سینتکس خوانا است که در توسعه وب از وبلاگ های ساده گرفته تا پلتفرم های پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد.

این منبع می تواند کتابی برای خودآموزی باشد یا یک آموزش آنلاین ارائه شده توسط مطرح ترین دانشگاه های جهان که در سایت های Coursera و edX در دسترس هستند. اما اگر به دنبال یک منبع آموزشی جامع و فارسی زبان هستید، پیشنهاد ما به شما آکادمی آموزش برنامه نویسی کدیاد است که بر کیفیت دوره های آموزشی خود به خوبی تمرکز دارد و جامع ترین دوره ها را به شما ارائه می دهد. امروزه برنامه نویسی در انواع مختلف صنایع و حوزه‌ها برای ایجاد آثار جدید و خلاقانه به کار می‌رود. این نوع برنامه نویسی شامل طراحی و توسعه وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی تحت وب می‌شود. زبان‌های برنامه نویسی HTML و CSS تا JavaScript، ابزاری مناسب برای ایجاد تجربه‌ای مطلوب برای کاربران این حوزه فراهم می‌کنند.

اگرچه، لازم است توجه شود که یک الگوریتم برنامه نویسی در واقع کدهای کامپیوتری نیست، بلکه به زبان محاوره انسان‌ها (مثلاً انگلیسی) نوشته می‌شود. معمولاً گام نخست با عبارت «شروع» برچسب زده می‌شود و گام آخر را هم با کلمه «پایان» مشخص می‌کنند. الگوریتم برنامه نویسی نحوه انجام یک کار را شرح می‌دهد و کامپیوتر هر بار گام‌های تعیین شده در الگوریتم‌ها را دقیقاً به طور یکسان انجام می‌دهد. البته زمانی مراحل دستورات تعیین شده در یک الگوریتم قابل اجرا هستند که این دستورالعمل‌ها به زبان قابل درک برای کامپیوتر تبدیل شوند. امروزه استفاده از محیط‌های توسعه یکپارچه (IDE) مانند Visual Studio و JetBrains برای نوشتن، اشکال‌زدایی و تست برنامه‌ها به یک امر رایج تبدیل شده است. ابزارهایی مانند Git برای مدیریت نسخه‌ها و فریم‌ورک‌هایی مثل React، Angular و Django برای تسریع در توسعه نرم‌افزار در دسترس هستند.

همچنین با فریمورک‌هایی مانند React، Angular و Vue.js می‌توانید برنامه‌های کاربردی تحت وب بسازید. دهه 1970 شاهد توسعه زبان‌هایی مانند C و Pascal بودیم، که برای نوشتن سیستم‌عامل‌ها و برنامه‌های کاربردی استفاده می‌شدند. این زبان به توسعه‌دهندگان اجازه می‌داد تا کدهایی با قابلیت استفاده مجدد ایجاد کرده و برای رابط‌های گرافیکی به کار ببرند. گام مهم شناسایی یک مشکل رایج و سپس ایجاد راه حلی است که می تواند تجربه و زندگی افراد را بهبود بخشد. با این حال، می‌توانید روی حل مشکلات جزئی مانند ارائه جایگزین‌های بهتر برنامه/نرم‌افزار نیز تمرکز کنید. بنابراین، اگر می خواهید مشکل گشا باشید، برنامه نویسی کامپیوتر می تواند دنیای جدیدی از فرصت ها را باز کند.

به عنوان یک برنامه نویس، همیشه باید خود را در مورد آخرین فناوری به روز نگه دارید. به عنوان مثال، اگر توسعه‌دهنده پایتون هستید، باید خود را با آخرین به‌روزرسانی‌ها آپدیت کنید، زیرا ممکن است یکی از نسخه‌های پایتون در نسخه جدیدتر منسوخ شود. ایده نام‌گذاری این زبان به این دلیل بوده که سازندگان آن قصد داشتند جاوا اسکریپت را به عنوان یک زبان اسکریپتی مکمل برای همراهی با جاوا ارائه دهند که یک زبان کامپایل است. سی‌پلاس‌پلاس به دلیل مدیریت دقیق حافظه و بهینه‌سازی عملکرد، برای برنامه‌های نیازمند سرعت و کارایی بالا مناسب است. جاوا در صنایع مالی، بانکداری، توسعه اپلیکیشن‌های اندروید و سیستم‌های بزرگ سازمانی کاربرد فراوان دارد.

بنابراین به کسانی که می‌خواهند به سراغ آموزش برنامه نویسی اندروید بروند توصیه می‌شود که نگاه دقیق‌تری به آن داشته باشند. علاوه بر پرداختن به سوال برنامه نویسی چیست به بیان ساده و با ارائه مثال، در این مقاله به سایر سوالات رایجی هم پاسخ داده شده است که پیرامون برنامه نویسی مطرح می‌شوند و اهمیت دارند. در دنیایی که تماماً به صورت دیجیتالی متصل است، مهارت‌های کدنویسی تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی انسان دخیل هستند. از این رو، پرورش مهارت‌های برنامه نویسی برای موفقیت در هر حوزه‌ای بسیار ضروری به نظر می‌رسد. برنامه نویسان کدهایی را برای ایجاد محصولات دیجیتالی نوین با استفاده از مهارت‌های استثنایی کدنویسی خود خلق می‌کنند.

میزان پیچیدگی این زبان‌ها از زبان‌های سطح بالا بیشتر است و بیشتر برای برنامه نویسی سیستم‌های تعبیه‌شده و درایورها، استفاده می‌شوند. اگر در زمینه توسعه نرم افزار تازه کار باشید و به تازگی با مفهوم برنامه نویسی چیست آشنا شده باشید، یکی از سخت ترین بخش ها یادگیری برنامه نویسی این است که تصمیم بگیرید از کجا شروع کنید. با وجود صدها زبان برنامه نویسی در حال استفاده گسترده که هر کدام پیچیدگی ها و ویژگی های خاص خود را دارند، قطعا شروع سفر برنامه نویسی برای یک برنامه نویس تازه کار سخت می شود. در این مقاله گفتیم که برنامه نویسی چیست و شامل چه پیش نیازها، حوزه‌ها و زبانهایی است. در رقابت با سایر برنامه نویسان، هرچه مهارت بالاتری داشته باشید شانس استخدام و کسب درآمد و میزان حقوق برنامه نویسی بیشتر می‌شود.

با پیشرفت فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، نیاز به برنامه نویسان در زمینه‌های مختلف افزایش خواهد یافت. برنامه نویسی امکان ایجاد نرم‌افزارهای سفارشی، بهینه‌سازی فرآیندها و افزایش بهره‌وری را برای کسب و کارها فراهم می‌آورد. زمانی که از جست و جوی خود در مورد برنامه نویسی چیست را شروع کنید متوجه می شوید که از یک طرف، ماهیت پویا و پیشرفته تکنولوژی، آن را به یک گزینه شغلی هیجان انگیز تبدیل می کند. اما این می تواند یک اشکال نیز باشد، زیرا متخصصان در این زمینه باید سخت تلاش کنند تا با این حرفه مرتبط بمانند. به عنوان یک برنامه نویس، باید به طور منظم دوره ها و گواهینامه ها را تکمیل کنید تا بتوانید با این رشته همراه باشید.

در صورتی که با مشاوره صحیح و اصولی پا در این عرصه بگذارید می‌توانید به راحتی به درآمد بالا دست پیدا کنید. یادگیری زبان های برنامه نویسی اگر به طور اصولی صورت گیرد آینده درخشانی برای یادگیرنده خواهد داشت. در بررسی حوزه‌های کاربردی برنامه نویسی نباید دنیای بازی‌سازی را فراموش کرد. این صنعت در طول سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته و برنامه نویسی در این حوزه می‌تواند به ساخت بازی‌های جذاب و تعاملی بزرگی بینجامد. با استفاده از موتورهای بازی‌سازی مانند Unity و Unreal Engine، شما می‌توانید به عنوان یک خالق بی‌نظیر در دنیای مجازی، ایده‌های خود را به واقعیت تبدیل کنید. زبان‌های برنامه نویسی جدیدی مانند HTML، CSS و JavaScript با ظهور اینترنت و توسعه وب در دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند که  ساخت و توسعه وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های وب توسط آن‌ها ممکن شد.

به عنوان مثال، در تحقیق و توسعه، بازاریابی و عملیات تجاری، امنیت سایبری، هوش مصنوعی کاربرد دارد. برنامه نویسی ابزار اصلی توسعه الگوریتم‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است که به سیستم‌ها امکان می‌دهد داده‌ها را تحلیل و تصمیم‌گیری کنند. یادگیری چندین زبان می تواند مجموعه مهارت های شما را گسترش دهد و شما را سازگارتر کند. با این حال، تمرکز بر تسلط بر یک زبان برنامه نویسی زمانی که در شروع مسیر یادگیری برنامه نویسی هستید توصیه می شود. هنگامی که یک پایه قوی داشته باشید، یادگیری زبان های اضافی آسان تر می شود.

در این فصل به بررسی انواع عملگرهای ریاضی، عملگرهای رابطه ای و عملگرهای منطقی خواهیم پرداخت و چند مثال نیز از زبان های مختلف ذکر خواهیم کرد. CSS یک زبان استایل‌دهی است که برای طراحی ظاهر صفحات وب به کار می‌رود. این زبان به توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد تا ویژگی‌های بصری مانند رنگ، فونت، فاصله‌ها و چینش عناصر را به شکلی دقیق و زیبا کنترل کنند. HTML یک زبان نشانه‌گذاری است که برای ایجاد ساختار صفحات وب استفاده می‌شود. این زبان امکان تعریف عناصر مختلف مانند عناوین، پاراگراف‌ها، تصاویر و لینک‌ها را فراهم می‌کند و به نوعی اسکلت‌بندی محتوای وب را انجام می‌دهد.

بخش دیگر کاربرد برنامه نویسی چیست ، به برنامه نویسی نرم افزارهای موبایل مربوط می شود. می توان از برنامه نویسی کامپیوتری برای ایجاد نرم افزارهای خلاقانه و کاربردی برای موبایل استفاده کرد. به عنوان مثال، یک برنامه نویس می تواند یک برنامه بازی موجود را به روز کند تا استفاده از آن را در تلفن هوشمند آسان تر کند. زبان های برنامه نویسی مختلفی مانند جاوا اسکریپت می توانند به ساخت و توسعه برنامه های کاربردی اندروید و iOS کمک کنند. کاری که یک برنامه نویس موبایل انجام می دهد ایجاد یک کد است که خواندن و استفاده از آن برای گوشی های هوشمند آسان است. علاوه بر این باید بتوانند با کمک یک زبان برنامه نویسی، یک رابط کاربری دوستانه و کاربرپسند را طراحی کنند.

انواع بازی ها و البته محتواهای دیجیتالی جذاب را می توان به کمک یک زبان برنامه نویسی مناسب پیش برد. توسعه دهندگان بازی می توانند از بهترین زبان های برنامه نویسی برای توسعه بازی مانند C++ و جاوا اسکریپت استفاده کنند. زبان های برنامه نویسی مناسب برای توسعه بازی باید یک سری ویژگی های به خصوص را داشته باشند. برای مثال C++ کنترل پردازش گرافیکی و سخت افزاری را ارائه می دهد که برای ایجاد بازی های پیچیده و با کارایی بالا ضروری است. برنامه نویس فردی است که با دادن دستورالعمل های برنامه نویسی خاص به کامپیوتر، نرم افزار یا برنامه های کاربردی را ایجاد می کند. بیشتر برنامه نویسان حرفه ای با چندین زبان برنامه نویسی آشنایی دارند و قابلیت کدنویسی با چند زبان برنامه نویسی و در پلتفرم های مختلف را دارند.

در این بخش به صورت کامل با مفهوم برنامه نویسی چیست آشنا شدید و متوجه گستردگی بالای زبان های برنامه نویسی و کاربردهای مختلف آنها شدید. ممکن است بخواهید یکی از ساده ترین زبان های برنامه نویسی را شروع کنید و به تدریج سطح دانش خود را بالا ببرید. برای یادگیری برنامه نویسی چیست بهتر است به دنبال مطالب ساده و در دسترس باشید که بتوانید به سرعت آنها را یاد بگیرید. به انجمن ها بپیوندید و با افرادی که در سطح بالای این حوزه فعالیت دارند، ارتباط برقرار کنید. در نهایت، به اکتشاف و یادگیری خود در زمینه برنامه نویسی ادامه دهید زیرا بازار دائما در حال تغییر است.

میزان درآمد شغل برنامه نویسی با توجه به موقعیت و سطح تجربه برنامه نویس می تواند متغیر باشد. در‌ واقع وی پیشنهاد ساخت یک ماشین بخار که به صورت مکانیکی یکسری کارها را انجام دهد -که تحت عنوان موتور تحلیلگر شناخته می‌شود- را داده بود. برخلاف سیستم‌های محاسبه ی آن روز که تنها می توانستند یک عمل محاسباتی را انجام دهند، موتور تحلیلگر آقای چارلز بابج چندین کار همزمان را می‌توانست انجام دهد. دستوراتی که به ماشین داده می‌شد از طریق یکسری کارت ها انجام می پذیرفت که با تغییر تعداد این کارت ها و نوع آن ها، هر کسی می‌توانست دستورات مد نظر خود را به ماشین برای محاسبه ی آن‌ها بدهد. این برنامه های کامپیوتری به ما امکان می دهند با دستگاه ها و سرویس های نرم افزاری مختلف مانند تلفن ها، وب سایت ها و خود رایانه ها تعامل داشته باشیم. برنامه نویسی کمک می‌کند تا فرد راه حل‌های احتمالی را شناسایی کند، و آنها را اولویت بندی و سپس به راحتی جواب مناسبی برای آن پیدا کند.

برای خلق چنین محصولاتی تنها مهارت برنامه نویسی کافی نیست و باید این مهارت را با مهارت‌های تجزیه-تحلیل و تفکر خلاقانه تلفیق کرد. در هر دهه، زبان‌های برنامه‌نویسی جدیدی معرفی شده‌اند که به نیازهای خاص توسعه‌دهندگان پاسخ داده‌اند. به عنوان مثال، در دهه 1960، زبان FORTRAN برای محاسبات علمی استفاده شد. در دهه 1990، زبان‌های Python و JavaScript به دلیل سادگی و کاربرد گسترده‌شان محبوب شدند. زبان‌های جدید مانند Rust و Go نیز در دهه 2010 به دلیل ویژگی‌های خاص‌شان در زمینه امنیت و مقیاس‌پذیری مورد توجه قرار گرفتند. در آینده نیز ممکن است زبان‌های جدیدی برای حل مشکلات پیچیده‌تر به وجود آیند.

در نهایت پروژه های خودتونون مستند کنین و تو پلتفرم هایی مثل GitHub منتشر کنین تا دیگران هم بتونن از کار شما استفاده کنن و شمارو به عنوان یه برنامه نویس بشناسن. مهندسین تضمین کیفیت نقشی حیاتی در فرآیند توسعه نرم افزار ایفا می کنند و تمرکز اصلی آنها شناسایی عیب های یک نرم افزار است. در واقع آنها وظیفه دارند روی  نرم افزار آزمایش های لازم را انجام دهند تا از مطابقت داشتن آن با استانداردهای تعریف شده اطمینان پیدا کنند. همچنین، کدیاد دوره آموزش رایگان زبان دارت را هم برای شما طراحی کرده است. برای یادگیری جاوا اسکریپت می توانید در دوره جامع آموزش جاوا اسکریپت به صورت کاملا رایگان ثبت نام کنید.

اگر تا اینجای مطلب با ما همراه بوده‌اید یعنی به حوزه برنامه نویسی علاقه دارید. اما شاید همانند بسیاری از فراگیران دیگر در انتخاب نوع زبان برای شروع یادگیری دچار سردرگمی شوید. ابتدا بهتر است با مفاهیم کلی برنامه نویسی آشنا شوید تا بتوانید به راحتی به سوال برنامه نویسی چیست پاسخ دهید. سپس به اهدافی که در ذهن دارید و می‌خواهید برای دستیابی به آن‌ها، برنامه بنویسید فکر کنید. برنامه نویسی چیست و انواع زبان‌های آن کدام است؟ در یک دسته بندی کلی، زبان های برنامه نویسی به دو دسته مهم تقسیم می‌شود. برنامه نویسی از بسیاری از جهات مانند یک زندگی روزمره با چالش‌های ریز و درشت است، بنابراین رفع باگ و مشکل در برنامه نویسی درست مانند پیدا کردن راه حل برای چالش‌های زندگی خواهد بود.

پلتفرم‌های آنلاین مانند Coursera، Udemy، کتاب‌های تخصصی و وب‌سایت‌های آموزشی مانند Codecademy و freeCodeCamp از منابع معتبر برای یادگیری این زبان‌ها هستند. جاوااسکریپت امکان ایجاد تعاملات زنده، انیمیشن‌ها و به‌روزرسانی‌های بلادرنگ در صفحات وب را فراهم می‌کند. با استفاده از زبان‌هایی مانند پایتون و R، داده‌ها جمع‌آوری، تحلیل و مدل‌سازی می‌شوند تا به استخراج اطلاعات ارزشمند کمک کنند. توسعه دهندگان فرانت اند و توسعه دهندگان بک اند هر دو در زیر گروه توسعه دهندگان وب قرار می گیرند. اول از همه، یک توسعه‌دهنده فرانت‌اند مبتدی باید به زبان نشانه‌گذاری فرامتن – HTML تسلط داشته باشد. این یک ابزار اساسی است که به شما امکان می دهد تمام عناصر اصلی را در صفحه قرار دهید، خواه عکس، جداول یا متن.

این دستورات می‌توانند بسیار ساده باشند، مثل چاپ یک متن روی صفحه، یا بسیار پیچیده، مثل کنترل یک ربات یا طراحی یک بازی باشد. اگر بخواهیم کمی ساده‌تر توضیح دهیم که برنامه نویس چه کسی است، میتوان گفت همان شخصی که در کامپیوتر شروع به تولید یک نرم‌افزار می‌کند. ممکن است این نرم‌افزار برای اجرا در صفحات وب باشد، یا برای اجرا در دسکتاپ، موبایل و…. برخی از افراد فکر میکنند برای برنامه نویس شدن باید نابغه و باهوش باشند. برای برنامه نویس شدن داشتن مهارت هایی همچون ریاضیات، فیزیک، زبان و … الزامی نیست ولی اگر کمی فرد با این مسائل درحد جزئی آشنا باشد برای درک بهتر موضوع به او کمک میکند و میتواند در یادگیری و حتی کار او موثر باشد.


برنامه نویسی جدول ضرب در c++